Biljna apoteka

Krema za negu kože od gaveza


Napravljena je po tradicionalnoj recepturi na bazi masti mangulice (ili hladno ceđenog maslinovog ulja), pčelinjeg voska i korena gaveza (o gavezu).

Preporučuje se kod opekotina, modrica, ogrebotina, pri zarastanju rana, pri lečenju proširenih vena, otečenih zglobova, za smanjenje simptoma reumatizma, naročito gihta. Gavez je dobar i kod uganuća, nategnuća mišića i tetiva, u lečenju čukljeva (deformacija kosti palca), pomaže pri zarašćivanju preloma kostiju.

Služi za ishranu i zaštitu kože, vraća joj mekoću i elastičnost, ubrzava epitelizaciju.

Kremu isključivo mazati u tankom sloju, dva puta na dan, ujutru i uveče. Najbolje je ovlažiti je alkoholom da bi se pore bolje otvorile. Mazati najduže šest nedelja, a onda napraviti pauzu od tri nedelje, pa ponoviti tretman.

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu. Trudnice, dojilje i bebe ne treba da koriste ovu kremu.

Čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Krema za negu kože od nevena

       
Postoje dve kreme za negu kože od nevena (o nevenu). Obe su napravljene po
tradicionalnoj recepturi.

Jedna je napravljena na bazi masti mangulice (ili hladno ceđenog maslinovog ulja), pčelinjeg voska i cveta nevena, (koncentrat nevena), a druga na bazi masti mangulice, pčelinjeg voska, cveta nevena i drugih biljaka (kantariona, bokvice, hajdučke trave...).

Zbog antimikrobnih svojstava nevena može da se koristi kod raznih ozleda i upala na koži, ožiljaka, čireva, opekotina, rana,  suvih i vlažnih ekcema, perutavih lišajeva, proširenih vena. Kod osipa i akni, hemoroida, suve sluzokože nosa i usta.

Preporučuje se za ishranu i zaštitu kože, ubrzava epitelizaciju i vraća mekoću i elastičnost kože.

Kremu je preporučljivo nanositi  dva puta dnevno. Najbolje ujutru i uveče.

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu. Čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Krema za negu kože od lavandeNapravljena je po tradicionalnoj recepturi na bazi maslinovog ulja, pčelinjeg voska i cveta lavande (o lavandi).

Može da se koristi kod opekotina, posekotina, dermatitisa, akni, masne kože, ekcema, uboda insekata, za isceljivanje rana. Poznato je da lavanda ima antiseptička i antibakterijska svojstva, pa može da se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo kod bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Služi za ishranu i zaštitu kože. Ubrzava epitelizaciju kože, smanjuje upale, vraća mekoću i elastičnost kože. Ublažava, smanjuje i izbeljuje takozvane staračke fleke i ostale degenerativne promene na koži.

Preporučuje se nanošenje na blago ovlaženu kožu, dva puta dnevno, ujutru i uveče. Brzo se upija (već posle nekoliko minuta).

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu. Čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Krema za negu kože od bosiljka

                                                                                                                                                                 
Napravljena je po tradicionalnoj recepturi na bazi hladno ceđenog maslinovog ulja, pčelinjeg voska i herbe bosiljka (Basilica herba, o bosiljku).

Bosiljak ima protivupalno dejstvo, smanjuje upale prouzrokovane artritisom. Smatra se prirodnim antibiotikom i antiseptikom, a i jak je antioksidans.

Preporučuje se kod akni, crvenila kože. Služi za zaštitu, negu i regeneraciju kože. Omekšava kožu i vraća joj elastičnost.

Kremu je preporučljivo mazati na blago ovlaženu kožu.

Preporučuje se samo za spoljašnju uptrebu. Čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Krema za negu kože od žalfije


Napravljena je po tradicionalnoj recepturi na bazi hladno ceđenog maslinovog ulja, pčelinjeg voska i lista žalfije.

Žalfija ima antiseptičko, antimikrobno i splazmolitičko (opušta glatke mišiće) dejstvo. Može da se koristi kod raznih infekcija kože, za dezinfekciju rana i čireva, zaustavljanje krvarenja rana, kod oporavka tetiva, za smanjenje znojenja.

Ako se koristi za negu kože isključivo je mogu koristiti  osobe koje imaju masnu kožu, kao noćnu kremu.

Može se koristiti za zaštitu i regeneraciju kože, omekšava kožu i vraća joj elastičnost.

Krema se može nanositi na blago ovlaženu kožu.

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu. Čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Krema za negu kože od kamilice

 

Napravljena je na bazi hladno ceđenog maslinovog ulja, pčelinjeg voska i cveta kamilice.

Kamilica ima antimikrobno i antiupalno dejstvo. Može da se koristi kod upala kože, za regeneraciju tkiva i kože kod opekotina.

Preporučuje se za negu i zaštitu kože. Omekšava i vraća elastičnost kože.

Kremu je preporučljivo nanositi na blago ovlaženu kožu.

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu. Čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Krema za negu kože od žalfije i kamilice


Napravljena je po tradicionalnoj recepturi na bazi hladno ceđenog maslinovog ulja, pčelinjeg voska, lista žalfije i cveta kamilice.

I žalfija i kamilica imaju antimikrobno i blago antiupalno dejstvo. Može se koristiti kod različitih upala kože, za regeneraciju tkiva i kože kod opekotina, rana, ojeda, akni. Prisustvo kamilice omekšava kožu.

Može se koristiti za ishranu i zaštitu kože ( kod svih tipova kože), vraća elastičnost i mekoću kože i ubrzava epitelizaciju.

Kremu je preporučljivo nanositi na blago ovlaženu kožu

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu.  Čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Krema za negu kože od kantariona, bosiljka i hajdučice


Napravljena je po tradicionalnoj recepturi na bazi hladno ceđenog maslinovog ulja, pčelinjeg voska, herbe kantariona, herbe bosiljka i lista i cveta hajdučice (o kantarionu, bosiljku, hajdučici).

Kantarion, bosiljak i hajdučica imaju antimikrobno i antiseptičko dejstvo. Može da se koristi za rane, razne vrste povreda na koži, za ispucalu kožu, opekotine, ožiljke, za zaustavljanje krvarenja iz rana (hajdučica zaustavlja krvarenja jer je hemostatik).

Preporučuje se za negu i zaštitu kod svih tipova kože.Omekšava, regeneriše i vraća elastičnost koži.

Može se nanositi na blago ovlaženu kožu.

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu. Čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Kantarionovo ulje


Napravljeno je od sveže herbe kantariona (o kantarionu) i maslinovog ulja.

Kantarionovo ulje je antiseptik. Pomaže zarastanje rana, smanjuje opekotine od sunca i crvenilo, podstiče stvaranje novih ćelija. Ublažava bol kod reumatizma, lumbaga, uganuća, iščašenja, hematoma, herpes zostera.

Kantarionovo ulje sadrži fotosenzitivne supstance, pa kada se koristi ne treba se izlagati sunčevoj svetlosti, jer može doći do stvaranja opekotina (to se dešava kod nekih ljudi).

Može da se koristi i za unutrašnju upotrebu. Preporučuje se kod bolesti želudca uzimanje po jedne supene kašike kantarionovog ulja ujutru, pre doručka.

Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Ulje nevena


Napravljeno je od hladno ceđenog maslinovog ulja i cveta nevena (o nevenu).

Pogodno je za masažu, za negu i regeneraciju oštećene kože posle dugotrajnog sunčanja, za pospešivanje cirkulacije kod dekubitusa, kod zapaljenskih procesa kože, gljivičnih infekcija, kod ozleda, opekotina, proširenih vena.

Neven ima antimikrobna svojstva, a maslinovo ulje ima antioksidativna svojstva, hidrira i omekšava kožu i vraća joj elastičnost.

 

Ulje lavande 

 

Napravljeno je od hladno ceđenog maslinovog ulja i cveta lavande (o lavandi).

Pogodno je za masažu, jer lavanda ima opuštajući i smirujući efekat. Istovremeno neguje kožu, jer maslinovo ulje omekšava, hidrira i vraća koži elastičnost. Ima i antioksidativno svojstvo. Preporučuje se kod reumatskih bolova i bolova u mišićima.

Lavanda ima antiseptičko i antibakterijsko svojstvo, deluje protivupalno i umirujuće kod mnogih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Preporučuje se kod opekotina, posekotina, dermatitisa.

Tinktura nevena


Napravljena je od cvetova nevena (o nevenu) i 70%-tnog alkohola.

Može da se koristi u vidu obloga, tako što se nanese na gazu i stavi na obolelo mesto, pa se onda sve to umota, mada može i direktno da se nanosi na obolelo mesto.

Preporučuje se za ublažavanje bolova kod išjasa

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu.

Tinktura gaveza


Napravljena je od korena gaveza (o gavezu) i 70%-tnog alkohola.

Može da se direktno nanosi na obolelo mesto blagim utrljavanjem, ili  da se nanese na gazu, koja se onda stavi na obolelo mesto, pa se onda sve umota.

Preporučuje se kod opekotina, modrica, ogrebotina, pri zarastanju rana, pri lečenju proširenih vena, otečenih zglobova, za smanjenje simptoma reumatizma, naročito gihta. Gavez je dobar i kod uganuća, nategnuća mišića i tetiva, u lečenju čukljeva (deformacija kosti palca), pomaže pri zarašćivanju preloma kostiju.

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu. Trudnice, dojilje i bebe ne treba da koriste ovu tinkturu.

Tinktura rusomače


Napravljena je od herbe (nadzemnog dela) rusomače i 70%-tnog alkohola.

Može da se direktno nanosi na obolelo mesto blagom masažom, ili može da se koristi u obliku obloga, tako što se nanese na gazu, koja se stavi na obolelo mesto, pa se onda sve umota.

Preporučuje se kod atrofije mišića, podiže tonus mišića.

Tinktura se može koristiti  kod hernije (stomačne kile), uz istovremenu upotrebu čaja od virka i nošenje pojasa.

Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu.

Piling sa aromatičnim biljem


Napravljen je od morske soli, mešavine aromatičnog bilja i glicerina.

Pogodan je za odstranjivanje gornjih odumrlih slojeva kože sa lica. Nežno čisti kožu čineći je mekom i blistavom. Piling naneti na vlažnu kožu, blago masirati nekoliko minuta, a onda isprati vodom. Nakon upotrebe pilinga naneti odgovarajuću kremu.

Maska protiv bora 

 

Napravljena je od meda, goveđeg želatina, glicerina, vode i acetilsalicilne kiseline.

Pogodna je za regeneraciju, hidrataciju i zaštitu kože. Ublažava već postojeće i usporava nastajanje novih bora.

Med ima antimikrobna svojstva, štiti kožu od slobodnih radikala (antioksidativna svojstva). Regeneriše i hrani kožu, daje joj elastičnost, vlažnost, omekšava je. Doprinosi smanjenju bora i usporava starenje kože.

Osnovni sastojak goveđeg želatina je kolagen. Obnavlja vezivno tkivo kože, poboljšava cirkulaciju krvi, omekšava kožu i ublažava sitne bore.

Glicerin daje koži vlažnost i mekoću.

Nanetu masku držati pola sata na licu, a nakon toga isprati mlakom vodom.