Žalfija

Žalfija (Salvija officinalis) koristila se još u antičko doba, pa se može reći da je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Za žalfiju se koriste brojni drugi nazivi kao npr: kadulja, kaduna, kalaver, kaloper.

To je višegodišnja biljka. Stablo je delimično odrvenelo. Cvetovi su plavo-ljubičasti, a nekad ružičasto-beli. Skupljeni su u cvasti. Listovi su sivozelenkaste boje, prekriveni dlakama. Žalfija ima jak karakterističan miris, a ukus joj je ljut i malo gorak.


 

Etarsko ulje žalfije


Kod žalfije se bere i koristi list, jer on ima lekovita svojstva. List se koristi ili sam ili u biljnim smesama za pravljenje čaja ili tinktura ili  ekstrakta. Sadrži isparljivo mirisno etarsko ulje, tanine, smolaste i gorke supstance.

Od komponenata koje ulaze u sastav etarskog ulja najvažnije su dve: cineol i tujon. Cineol deluje antiseptično, a tujon u većim količinama može da bude škodljiv i da izazove konvulzije. Zato, kada se priprema čaj od žalfije za spoljašnju upotrebu on se ne kuva, već se preliva ključalom vodom (poklopi se i ostavi da odstoji pola sata, pa procedi i koristi za ispiranje i dezinfekciju). Na taj način se zadržava antiseptičko svojstvo, jer etarsko ulje ne isparava. Naprotiv, kada se čaj koristi za unutrašnju upotrebu onda se kuva (kašika čaja se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta). Tako etarsko ulje ispari, čime se uklanja tujon, koji je u većim količinama škodljiv, pa i otrovan.

Žalfija je izuzetno lekovita biljka


Žalfija deluje antimikrobno i spazmolitički (opušta glatke mišiće). Žalfija se koristi protiv bolesti organa za varenje (utiče na proces varenja i lučenje žuči, smanjuje lučenje pljuvačke), bolesti pluća, nervnih bolesti, reumatizma, jakog znojenja (nekada se koristila kod tuberkuloznih bolesnika jer smanjuje lučenje znojnih žlezda).

Spolja se koristi za dezinfekciju rana i čireva, zaustavljanje krvarenja rana, za ispiranje usta i grla, kao blago antiseptičko sredstvo. Kao spazmolitik koristi se za inhalaciju kod astme, bronhitisa, kod infekcija disajnih puteva.

Čaj od žalfije protiv znojenja


Pijenjem čaja od žalfije mogu se smanjiti periodični napadi znojenja izazvani stresom, nervozom ili menopauzom.

Čaj se priprema tako što se dve kaščice sušenog ili svežeg lišća žalfije preliju sa dve šolje ključale vode. Posle deset minuta čaj se procedi i pije. Piju se 2-3 šolje na dan. Hladan čaj se koristi za ispiranje grla.

Žalfija je našla primenu i u...


Žalfija se dodaje u šampone protiv peruti, paste za zube, kreme protiv različitih infekcija kože (npr. u mast za lečenje herpes zostera).

Žalfija se koristi i u kulinarstvu kao začin.




Comments