Lavanda

Lavanda (Lavandula angustifolia) je višegodišnja biljka koja raste u obliku grma. Uspeva na suvim, toplim i krševitim padinama, ali se danas sve više gaji plantažno. Cvetovi su plavoljubičaste boje, prijatnog mirisa, a aromatičnog i nagorkok ukusa.

Aktivne supstance lavande


Aktivne supstance su: etarsko ulje (glavne komponente su linalil acetat i lanilol), hidroksikumarini, tanini i derivati kofeinske kiseline.


Lekovita svojstva lavande


Zbog svoje arome i lekovitih svojstava lavanda se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Osušeni cvetovi lavande se koriste za pripremanje čajeva, biljnih kapi, etarskog ulja (ono je bezbojno ili žućkasto).

Lavanda ima antiseptička i antibakterijska svojstva. Takođe ima sedativno dejstvo.

Lavanda se koristi za lečenje: migrena, grčeva u crevima, akni, masne kože, dermatitisa, alergija, infekcija usne duplje, upale sinusa, opekotina, posekotina, neprijatnog zadaha, teškoća sa varenjem. Za lečenje nesanice, depresije, anksioznosti. Koristi se kao pomoćno lekovito sredstvo za lečenje svih bakterijskih i gljivičnih infekcija na koži. Pospešuje izlučivanje mokraće, uređuje menstrualni ciklus i dr.

Lavanda daje bolje rezultate ako se koristi sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer ove biljke pojačavaju njeno dejstvo.

Gde se može koristiti etarsko ulje lavande


Etarsko ulje lavande je prijatnog mirisa i može da se nanosi direktno na kožu.

Etarsko ulje lavande deluje kao alkohol (dezinfikuje), ali se razlikuje od alkohola po tome što ne peče. Ima antiseptično dejstvo, deluje protivupalno i umirujuće. Može da se koristi za lečenje rana i opekotina (u vidu obloga), akni, gljivičnih oboljenja, uboda insekata, upala i alergija na koži. Podstiče regeneraciju tkiva.

Etarsko ulje lavande se koristi kod lečenja nesanice i migrene. Pri napadu migrene treba utrljati nekoliko kapi ulja lavande na slepoočnice i iza ušiju po vratu. Ako se kap ulja stavi na jastuk može se lakše zaspati, a i napadi migrene mogu da se prorede i ublaže.

Sa uljem lavande može da se napravi kupka, koja smanjuje napetost, visok krvni pritisak, opušta grčeve.

Etarsko ulje lavande može da se upotrebljava u aromalampama. Može da se koristi za inhalaciju (nekoliko kapi ulja stavi se u posudu vruće vode) kod bronhitisa, upale grla (pročišćava disajne puteve).

Etarsko ulje lavande može da se koristi za masažu (dodaje se masažnim uljima) jer miris lavande smiruje, opušta i otklanja osećaj napetosti. Pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića.

Za šta se još može koristiti lavanda


Lavanda rasteruje komarce, moljce i druge insekte. Zbog svog prijatnog mirisa osušeni cvet lavande se stavlja u ormane među rublje, a i da bi se odeća zaštitila od moljaca.

Može da se koristi kao začin i u slatkim i u slanim jelima.

















Comments