Rusomača

Rusomača (Capsella bursa-pastoris) poznata je i kao hoću-neću, tarčižak, pastirska torbica, devojačka trava, torbičica. To je korovska biljka. Raste svuda: na zapuštenim livadama, dvorištima, pored puteva, uz asfalt, u starim zidinama i ruševinama.

Stabljika dostiže visinu do 40 centimetara. U dnu stabljike nalaze se nazubljeni listovi koji formiraju rozetu, a na stabljici su raspoređeni nerazvijeni listovi. Cvetovi su prljavobele boje skupljeni u cvasti.

 

Koji delovi biljke se koriste


U lekovite svrhe koristi se nadzemni deo biljke, koji se bere u periodu cvetanja. Biljka cveta od maja do septembra.

Biljka mora da se suši u senci u tankom sloju, kako bi zadržala prirodnu boju. Samo ovako osušena biljka se koristi u lekovite svrhe, dok se osušena biljka sa izmenjenom bojom ne sme koristiti.

Rusomača sadrži: glukozilonate, sinigrin, flavonoide, amine (holin, acetil-holin), sumpor, fosfor, kalijumove soli, histamin i dr.

Lekovite osobine rusomače ili zašto je dobro koristiti rusomaču

 

Rusomača zaustavlja sve vrste krvarenja: iz nosa, želuca, creva. Koristi se kod hemoroida koji krvare, menstrualnih odliva, krvi u mokraći, kod rana čije krvarenje ne može da se zaustavi, reguliše menstrualni ciklus, ublažava tegobe klimaksa.

Tako npr. krvarenje iz nosa može da se zaustavi ako se parče gaze potopi u čaj od rusomače a onda stavi u nos.

Korišćenjem rusomače krvni pritisak može da se reguliše, kako visoki tako i niski. Čaj se pije dok se pritisak ne reguliše. Za sniženje visokog krvnog pritiska najbolje je koristiti čajnu mešavinu rusomače, rastavića i gloga.

Rusomača jača mišićno tkivo materice, pa se preporučuje posle porođaja i kod prolapse (spuštena materica - u tom slučaju se koristi čajna mešavina rusomače, virka i hajdučke trave).

Svima kojima su oslabili mišići preporučuje se masaža tinkturom od rusomače.

Ovo treba znati


Rusomaču ne smeju koristiti trudnice, jer izaziva kontrakcije materice, pa može doći do pobačaja.



Comments