Moć prirodeBiljke čovek koristi od samog svog nastanka. Najpre ih je koristio za ishranu, a onda uočivši lekovita svojstva nekih biljaka, počinje da ih koristi i za lečenje. Danas se, za lečenje i očuvanje zdravlja ljudi, koristi oko 10 000 lekovitih biljaka. One su u upotrebi i u službenoj i u narodnoj medicini.

Basillicum, pored biljaka, u svojim proizvodima koristi prirodnu mast, ulje i vosak: mast mangulice, maslinovo ulje i pčelinji vosak.

Svinjska mast (Adeps suillus) dobija se topljenjem nesoljenog sala zdravih svinja. Hemijski sastav joj je indentičan hemijskom sastavu triglicerida kože. Mast mangulice se dobija od rase svinja (mangulice), koja se hrani isključivo biljkama. Mast je dobar emolijans, omekšava površinski sloj kože i zadržava vodu u njemu.
Štiti i hrani kožu. Po koži se lako i ravnomerno razmazuje.

Maslinovo ulje (Oleum olivae) je prijatnog blagog mirisa na maslinu. Na sobnoj temperaturi je bistra žutozelenkasta tečnost, na +10°C se muti, a na 0°C očvršćava u meku zrnastu mast. Koristi se protiv isušivanja kože, jer sprečava gubitak vode iz nje. Dobar je antioksidans i bogato je vitaminom E. Omekšava i regeneriše kožu i čini je elastičnom.
(detaljnije...)


Žuti i beli pčelinji vosak (Cera flava et alba) je nus-proizvod pčela radilica. Koriste ga kao gradivni materijal za pravljenje saća. Tamnožute je do mrke boje, a beli vosak se dobija iz žutog specifičnim postupcima beljenja. Na sobnoj temperaturi je čvrst, a zagrevanjem, pod prstima, postaje mekan i plastičan. Topi se na 56-64°C. Ne rastvara se u vodi, ali se rastvara u ključalom etanolu i benzinu. Miriše na med biljaka sa čijih cvetova je med sakupljen. Omekšava kožu i zadržava vlagu (dobar je emolijans).

Melemi


Basillicum melemi napravljeni su po tradicionalnoj recepturi na bazi pčelinjeg voska, biljnih ulja i masti, lavande, nevena ili gaveza i sa dodatkom drugih lekovitih biljaka i sastojaka.

Mogu da se koriste za ishranu i zaštitu kože. Vraćaju mekoću i elastičnost kože, smiruju upale (dermatitis), ubrzavaju epitelizaciju.

Preporučuju se kod rana, opekotina, zapaljenja, seboreje, osipa, akni, ekcema, hemoroida, kod suve sluzokože nosa i usta, reumatizma. 

Nanose se  dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Krema za negu kože od gaveza
Krema za negu kože od nevena
Krema za negu kože od lavande
Kantarionovo ulje 
Ulje nevena
Ulje lavande 

 

Tinkture


Basillicum tinkture napravljene su na bazi 70%-tnog alkohola i gaveza, nevena ili rusomače.

Mogu da se koriste kao oblozi, tako što se natopljena gaza nanosi na obolelo masto, pa se onda sve to zajedno umota.

Praporučuje se samo za spoljašnju upotrebu.

Tinktura nevena
Tinktura gaveza
Tinktura rusomače 

 

Kozmetika


Basillicum kozmetički proizvodi, koji služe za negu, zaštitu i regeneraciju kože, dobijeni su na potpuno prirodan način, bez ikakvih veštačkih aditiva, konzervanasa, boja i mirisa.

Napravljeni su na bazi hladno ceđenog maslinovog ulja, pčelinjeg voska, žalfije, nevena, bosiljka, kamilice, kantariona ili hajdučke trave.

Zahvaljujući prisustvu maslinovog ulja i pčelinjeg voska omekšavaju i hidriraju kožu i čine je elastičnom.

Preporučuje se da se nanose na blago ovlaženu kožu.

Služe samo za spoljašnju upotrebu. Čuvati na hladnom mestu, po mogućstvu u frižideru.

Krema za negu kože od bosiljka
Krema za negu kože od žalfije 
Krema za negu kože od kamilice
Krema za negu kože od žalfije i kamilice
Krema za negu kože od kantariona, bosiljka i hajdučice
Piling sa aromatičnim biljem
Maska protiv bora