Gavez

Gavez (Symphytum officinale) poznat je i kao veliki gavez, crni gavez, konjski rep. Raste na vlažnim mestima, pored reka i potoka, na vlažnim livadama.

To je višegodišnja zeljasta biljka, koja može porasti više od pola metra. Stablo se grana u gornjem delu, veom je dlakavo i čvrsto, dok je iznutra šuplje. Cvetovi su ljubičaste boje, zvonastog oblika, sakupljeni u cvastima. Listovi su hrapavi i jako šiljasti. Koren je mesnat i debeo. Spolja je crn, a unutra je beo. Sadrži dosta sluzi.

Od biljke se koriste koren i listovi. Koren se bere u proleće ili ranu jesen.

Sadrži etarsko ulje, smole, sluz, tanine, karotin (pre svega u listu), alantoin (najvažnija aktivna supstanca gaveza), alkaloide, glikozide i dr.

Lekovita svojstva gaveza


Gavez se koristri u oliku tinktura, biljnih kapi, obloga i masti.

Gavez pomaže pri zarastanju rana, opekotina, modrica, ogrebotina, pospešuje zarastanje preloma kostiju. Dobar je i kod lečenja proširenih vena, otečenih zglobova, smanjuje simtome reumatizma, naročito gihta. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva.

Za zarašćivanje preloma kostiju uglavnom se koristi koren gaveza, jer je bogat alantoinom, koji pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva. Zbog alantoina koren se stavlja i u kreme za lice za ispravljanje bora. Pošto sadrži dosta sluzi koristi se i u obliku sirupa za lakše iskašljavanje.

Gavez se koristi za smanjenje raznih vrsta bolova kao npr. bolova u leđima, iščašenja zglobova.

Gavez je dobar i u lečenju čukljeva (deformacija kosti palca). Za lečenje se koristi mast i tinktura, a samo lečenje je dugotrajno (do godinu dana).

Melemi od lišća koriste se za lečenje reumatizma.

Važna napomena


Gavez se preporučuje samo za spoljašnju upotrebu.

Trudnice, dojilje i bebe ne treba da koriste gavez.

Comments