Kamilica

Kamilica (Matricaria chamomilla) poznata je i kao titrica, kamomila, prstenak, bela rada, carev cvet,  ramenak. Danas se uglavnom gaji plantažno u komercijalne svrhe. Koristi se kao sirovina u farmaceutskoj, kozmetickoj i prehrambenoj industriji. Po poljima se može sresti biljka slična kamilici, sa malim razlikama u izgledu stabljike, latica cveta, lista. Cvet je iste boje, ali ove biljke za razliku od kamilice nisu mirisne i nemaju lekovito svojstvo.

Kamilica ima razgranatu stabljiku, a na vrhu stabljike i ogranaka nalaze se glavičasti cvetovi. Krunica cveta je žute boje, a latice su bele. Prijatnog je mirisa. Cveta od maja do septembra i tada je treba brati.

Beru se cvetovi koji imaju lekovita svojstva. Aktivne supstance su: kumarini, flavonoidi (apigenin) i etarsko ulje čije su glavne komponente alfa-bisabolol i hamazulen.

Lekovita svojstva kamilice


Kamilica ima dobra antibakterijska, antiviralna i fungicidna dejstva. Ima i blaga sedativna i antiupalna dejstva. Koristi se za lečenje želudačno-crevnih bolesti (gastritisa, nadimanja, grčeva, kolitisa), oboljenja materice, neurodepresija i nesanice. Smanjuje upale u telu, ubrzava znojenje kod groznica.

Spolja se koristi za omekšavanje kože lica i tela, za lečenje upala kože i sluzokože, za regeneraciju tkiva i kože kod opekotina, za ispiranje očiju, rana, ojeda, polnih organa, kose i dr.

Čaj od kamilice može da se koristi za ispiranje očiju (uvek se koristi hladan čaj koji se čuva u sterilnoj ambalaži) kod konjuktivitisa i drugih vidova upale oka. Čaj se koristi i za ispiranje usta i grla i tako pomaže u izlečenju rana u ustima, a i sprečava pojavu bolesti desni.

Ako se par puta dnevno lice ili telo ispira čajem od kamilice već sutradan se može primetiti da je koža svetlija, mekša, nežnija. A, ako se ispira kosa ona postaje meka i svetlucava. Može doći i do posvetljavanja kose ako osoba ima smedu ili svetliju boju kose.

Kamilica se koristi za lečenje anksioznosti i nesanice, jer ima blago sedativno dejstvo. Sedativna svojstva pripisuju se flavonoidima. Utvrdeno je da apigenin deluje na centralne receptore za benzodijazepin i tako ima znatno anksiolitičko dejstvo.

Kako se priprema čaj


Čaj od kamilice se priprema tako što se jedna supena kašika čaja prelije sa tek proključalom vodom. Drži se poklopljeno pet minuta, a onda se procedi. Čaj treba da bude jači i da se pije tri puta dnevno duže vreme da bi se ispoljila njegova lekovita svojstva. Čaj se ne sme: kuvati, prelivati prevrelom vodom, držati u otvorenom sudu, držati dugo neproceden, držati proceden čaj duže od sat vremena, podgrevati čaj.

Comments