Kantarion

Kantarion (Hypericum perforatum) je poznata lekovita biljka, dosta omiljena u narodu. Poznata je i  kao bogorodična trava, gospin cvet. Raste kao višegodišnja zeljasta biljka na livadama, neobradenim njivama, rubovima šuma.

Ima zvezdolik žut cvet, a listovi, kada se posmatraju prema svetlosti, izgledaju kao da su izbušeni. Te svetle tačkiče predstavljaju žlezde sa etarskim uljem.

Lekovita svojstva kantariona


Lekoviti delovi biljke su listovi i cvetovi. Za lečenje se bere gornja polovina biljke, kada je u cvetu. Najbolje ga je brati u maju i junu. Prijatnog je mirisa, a nagorkog i oporog ukusa. Sadrži: etarsko ulje, hipericin, pseudohipericin, hiperforin, tanin, flavonoide i druge sastojke.

Kantarion ima antiupalno, antibakterijsko i antiviralno dejstvo, a koristi se i kao blagi antidepresiv. Može se koristiti i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu.

Kantarion se koristi  kod poremećaja organa za varenje, bolova jetre, stomaka, kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, olakšava varenje. Koristi se  za lečenje i zarašćivanje rana, posekotina, opekotina i drugih povreda kože, protiv hemoroida.

Kantarionovo ulje


Dosta je poznato kantarionovo ulje (Oleum Hyperici), koje je crvene boje. Ta boja potiče od prisustva hipericina. Ulje se dobija maceracijom svežih cvetova biljke u maslinovom ulju, koje se potom drži na svetlosti više dana, a kada ulje dobije crvenkastu boju onda se procedi.

Kantarionovo ulje se dosta dugo koristi za lečenje rana, naročito onih koje teško zarastaju, i opekotina. Takođe se koristi kod hemoroida, proširenih vena, akni, ožiljaka, protiv strija kod trudnica (trudnice ne smeju da piju čaj od kantariona), vaginalnih infekcija, upale jajnika, upale mišića, reume, gihta.

Masažom ulje može povoljno da utiče na cirkulaciju.

Pri upotrebi kantariona treba voditi računa o...


Treba biti oprezan pri korišćenju ove biljke jer interaguje sa mnogim lekovima. Najčešce povećava njihovo izlučivanje, što dovodi do smanjenja ili potpunog gubitka dejstva leka.

Kada se kantarionovo ulje nanese na kožu mora se voditi računa da se  ne izlaže svetlosti (posebno leti), jer može doći do nastanka opekotina. To je zbog toga što ulje sadrži fotosenzitivne supstance.

Ulje se ne sme nanositi na sveže rane.

Kantarion može da se koristi kao sirovina u kozmetici.

Comments