Nana

Nana (pitoma nana, Mentha piperita) poznata je i kao: menta, metvica, metva, paprena nana, ljuta nana, paprena metvica, paprena metva. Postoji više vrsta nane, ali se najviše koristi pitoma nana. Ona ima najviše etarskog ulja, pa je i najlekovitija.

To je višegodišnja zeljasta biljka, koja poraste do 50cm. Stablo je četvorouglasto i razgranato. Listovi su tanki i po obodu nazubljeni. Cvetovi su sitni i u pršljenovima su smešteni na gornjem delu stabljike i grančica. Ljubičaste su boje.

 

 

Hemijski sastav nane


Cela biljka je vrlo aromatična, prijatnog mirisa. Najviše lekovitih svojstava ima list. U lišću ima etarskog ulja (1-2%), tanina (6-12%), gorkih materija, triptofana. Sadrži  minerale: kalijum, kalcijum, gvoždje, magnezijum i mangan, vitamine C, E, K, B6, beta karoten.

Lišće se bere po lepom vremenu uoči cvetanja ili u času cvetanja.

 

Etarsko ulje nane


Etarsko ulje nane je bezbojna ili slabo žućkasta tečnost. Miris mu je prijatan i osvežavajući na nanu. Dobija se destilacijom pomoću vodene pare. Etarsko ulje pitome nane sadrži preko sto različitih komponenti. Glavni sastojak ulja je mentol, koji je prisutan u slobodnom obliku ili estarski vezan za sirćetnu ili izovalerijansku
kiselinu. U ulju se nalazi i menton, mentofuran, cineol, piperiton, pulegon i dr.

 

Lekovita svojstva


Nana je izuzetno lekovita, aromatična biljka. Koristi se kao lek, začin, u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Mogu se praviti čajevi, oblozi, kupke, etarsko ulje, koristiti se za inhalaciju.

Ima antiseptičko, antibakterijsko, antivirusno i umirujuće dejstvo. Koristi se u lečenju i sprečavanju mnogobrojnih infekcija. Dobra je za opšti imunitet.

Pomaže kod tegoba organa za varenje, bolova u želucu, grčeva, zastoja u varenju, nadutosti, podstiče lučenje žuči, sprečava mučnine i povraćanje.

Nana se može koristiti kod bolesti disajnih puteva, bronhitisa, glavobolje, prehlade, kašlja, promuklosti. Opušta bronhije, olakšava tegobe kod astme, utiče na regulaciju ubrzanog srčanog rada, poboljšava
cirkulaciju. 

Pogodna je za održavanje oralne higijene i zdravlja. Korisna je kod bolesti desni i zuba, eliminiše neprijatni zadah iz usta i trenutno osvežava. Zato je čest sastojak pasta za zube. Koristi se kao rastvor za ispiranje usta.

Nana se može koristiti za ublažavanje reumatskih bolova. Mentol iz ulja nane deluje kao lokalni anestetik i analgetik, smanjuje i umiruje bolove, hladi.

Etarsko ulje može da se koristi za opuštanje mišića. Za smanjenje bola može se pomešati nekoliko kapi ulja nane sa tri supene kašike nekog neutralnog ulja. Ovo utrljavati na bolno mesto nekoliko puta na dan.

Nana deluje umirujuće, dovodi do smanjenja stresa i to sve zbog velike količine triptofana prisutnog u biljci, koji izaziva stvaranje serotonina, odgovoranog za dobro raspoloženje. Može da se koristi i kod nervne napetosti, nesanice. 

Čaj se može piti i kao osvežavajući napitak. Biljka se nikada ne kuva, već se preliva vrelom vodom: kašika suve nane se prelije sa 250 ml vrele (ključale) vode. Pusti se da odstoji 5-10 minuta, procedi i pije nekoliko puta na dan, posle jela.

 

Nana se koristi i kao...


Nana se koristi i kao začin za salate, supe i druga jela. Npr. neko je dodaje u pasulj, jer on izaziva nadutost i grčeve. Dodaje se i u slatkiše, alkoholna i bezalkoholna pića.

Nana, odnosno mentol je čest sastojak pasta za zube i guma za žvakanje.  Mentol je prisutan i u mentol bonbonama.

 

Trebalo bi znati


Nanu ne bi trebalo da koriste osobe koje su alergične na mentol, trudnice, mala deca.

Preterana upotreba nane može da dovede do pospanosti, grčeva, bolova u mišićima.

Comments