Neven


Neven (Calendula officinalis) gaji se po baštama kao ukrasna biljka. Poznat je i pod imenom žutelj. Cvetovi su narandžaste boje.

Hemijski sastav cvetova kantariona

 

Cvetovi se beru, jer imaju lekovita svojstva. Sadrže: etarsko ulje, tanine, likopen (izuzetno dobar antioksidans koji štiti od raka grlića matrice), šećere, pigmente karotenoide (daju boju cvetovima), kalendulin, minerale (kalijum, sumpor i dr), gorke supstance i dr.

Prikupljeni cvetovi moraju pažljivo da se suše, kako bi zadržali prirodnu boju. Moraju se sušiti u hladovini, na promaji, u tankom sloju.

Zašto je neven koristan


Neven se koristi za spravljanje lekova i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Deluje kao antiseptik. 

Spolja se koristi za lečenje raznih ozleda, čireva, zapaljenja kože i sluzokože, kod opekotina, rana, promrzlina, suvih i vlažnih ekcema, perutavih lišajeva, gljivičnih infekcija.

Spolja se koristi u obliku jakih čajeva, sitnog praha ili lekovitih melema. Čaj se koristi kao obloga ili za ispiranje. Hladan čaj može da se koristi za ispiranje očiju (mora da bude sterilan) kod konjuktivitisa ili desni posle vadenja zuba. Sitan prah se koristi za posipanje ili za dobijanje lekovitih melema, tako što se pomeša sa nekom mašću ili uljem. Ulje od nevena se može dobiti potapanjem cvetova nevena u hladno cedeno ulje, gde odstoji neko vreme (nekoliko nedelja), a onda se ulje procedi i koristi.

Mast od nevena može da se koristi za lečenje rana i upala na koži, ožiljaka, protiv upala vena, uboda insekata. Ulje od nevena koristi se za negu i regeneraciju oštećene suve kože lica i tela, za negu kože posle dugotrajnog sunčanja, za pospešivanje cirkulacije kod dekubitusa.

Za unutrašnju upotrebu od nevena se pravi čaj, koji se pije kod nazeba radi preznojavanja, kao blago sredstvo protiv bolova i grčeva u organima za varenje, za bolje lučenje žuči i dr.

Gde još može da se koristi cvet nevena


Cvet nevena može da se upotrebljava za jelo kao dodatak salati ili drugim jelima. Može da se koristi za bojenje, ali i u kozmetičke svrhe (dodaje se u mnoga sredstva za negu kože).

Comments