Rusomača

Rusomača (Capsella bursa-pastoris) poznata je i kao hoću-neću, tarčižak, pastirska torbica, devojačka trava, torbičica. To je korovska biljka. Raste svuda: na zapuštenim livadama, dvorištima, pored puteva, uz asfalt, u starim zidinama i ruševinama.

Stabljika dostiže visinu do 40 centimetara. U dnu stabljike nalaze se nazubljeni listovi koji formiraju rozetu, a na stabljici su raspoređeni nerazvijeni listovi. Cvetovi su prljavobele boje skupljeni u cvasti.

 

Koji delovi biljke se koriste


U lekovite svrhe koristi se nadzemni deo biljke, koji se bere u periodu cvetanja. Biljka cveta od maja do septembra.

Biljka mora da se suši u senci u tankom sloju, kako bi zadržala prirodnu boju. Samo ovako osušena biljka se koristi u lekovite svrhe, dok se osušena biljka sa izmenjenom bojom ne sme koristiti.

Rusomača sadrži: glukozilonate, sinigrin, flavonoide, amine (holin, acetil-holin), sumpor, fosfor, kalijumove soli, histamin i dr.

Lekovite osobine rusomače ili zašto je dobro koristiti rusomaču

 

Rusomača zaustavlja sve vrste krvarenja: iz nosa, želuca, creva. Koristi se kod hemoroida koji krvare, menstrualnih odliva, krvi u mokraći, kod rana čije krvarenje ne može da se zaustavi, reguliše menstrualni ciklus, ublažava tegobe klimaksa.

Tako npr. krvarenje iz nosa može da se zaustavi ako se parče gaze potopi u čaj od rusomače a onda stavi u nos.

Korišćenjem rusomače krvni pritisak može da se reguliše, kako visoki tako i niski. Čaj se pije dok se pritisak ne reguliše. Za sniženje visokog krvnog pritiska najbolje je koristiti čajnu mešavinu rusomače, rastavića i gloga.

Rusomača jača mišićno tkivo materice, pa se preporučuje posle porođaja i kod prolapse (spuštena materica - u tom slučaju se koristi čajna mešavina rusomače, virka i hajdučke trave).

Svima kojima su oslabili mišići preporučuje se masaža tinkturom od rusomače.

Ovo treba znati


Rusomaču ne smeju koristiti trudnice, jer izaziva kontrakcije materice, pa može doći do pobačaja.Comments