Hajdučka trava

Hajdučka trava (Achillea millefolium) poznata je i kao hajdučica, sporiš, stolisnik, paprac, jalovi mesečnjak, romonika.

To je višegodišnja zeljasta biljka, koja raste kao samonikla biljka pored puteva, na livadama, zapuštenim staništima. Stablo može dostići visinu do 1m. Grana se u gornjem delu, a na vrhovima grana nalaze se cvetovi, bele do roze boje, rasporedeni u cvasti. Stablo i list mladih biljaka pokriveni su dlakama, koje kasnije većinom opadaju.

Biljka se bere dok je u cvetu, a cveta preko celog leta. Može da se koristi nadzemni deo biljke (Millefolii herba) ili samo cvetovi (Millefolii flos).

Hemijski sastav hajdučke trave


Hajdučka trava je prijatnog aromatičnog mirisa, a gorko-aromatičnog ukusa  zbog prisustva gorkih materija (pre svega ahilicina). Pored gorkih materija biljka sadrži i: etarsko ulje (oko 1%), vitamin K, tanine, smole, organske kiseline i dr. Etarsko ulje hajdučice, baš kao i etarsko ulje kamilice, može biti plave boje
zbog prisustva azulena. Etarsko ulje sadrži još i: tujon, cineol, kanfor i dr.

 

Lekovita svojstva hajdučke trave


Hajdučka trava je dobila svoje narodno ime po tome što se koristi u lečenju rana i gnojnih procesa, u zaustavljanju krvarenja. Učestvuje u smirivanju upala kože i sluzokože. Ona je antiflogistik (ubrzava epitelizaciju i zaustavlja zapaljenja).

Za lečenje svežih rana može da se koristi svež list hajdučke trave, koji se stavlja na predhodno očišćenu ranu. Može da se koristi i biljka u osušenom stanju. Uzmu se dve šake osušenih cvetova i listića biljke i stave se u ulje. Dobro se zatvori i drži se na suncu desetak dana. Ovim uljem se mogu mazati rane, koje nakon mazanja treba obaviti čistom gazom.

Hajdučka trava dobra je kod organa za varenje, kod želudačno-crevnih problema, kod grčeva u želucu (treba je koristiti u kombinaciji sa metvicom), nadimanja, otežanog varenja, manjka apetita.

Čaj od ove biljke dobar je za pročišćavanje krvi. Najbolje ga je koristiti u kombinaciji sa islandskom mahovinom. Čaj treba piti duže vreme, dva puta na dan, ujutru (našte srca) i uveče (pre spavanja).

Ova biljka dobra je za normalizaciju metabolizma, čišćenje organizma, kod opšte slabosti i nemoći.

Ima i antibakterijska svojstva. Deluje protiv stafilokoka, ešerihije, kandide i dr.

 

Treba znati


Kod nekih osoba upotreba hajdučke trave može izazavati alergijske reakcije. Ove osetljive osobe moraju biti jako oprezne pri njenoj upotrebi. Poželjno je da piju čaj u malim količinama, koji je dobijen od izuzetno
mladih i tek procvetalih biljaka.

Comments