Limun (Citrus limon ili Citrus medica) je voće koje ima veoma široku primenu, kao lek u narodnoj i savremenoj medicini, prehrambenoj, kozmetičkoj i hemijskoj industriji.
To je drvo koje može dostići visinu do 10 metara. Listovi su mu jarko zelene boje, duguljasti i kožasti. Cvetovi su bele boje, sa spoljašnje strane ružičasti, najčešće pojedinačni. Plod je ovalnog do skoro okruglog oblika, žute boje. Kora je lagano hrapava ili glatka. Unutrašnjost ploda je mesnata, sadrži 8 do 10 kriški, u kojima su smeštene semenke. Plod je sočan, kiselog ukusa.
Limun uspeva u toplijim krajevima, osetljiv je na niske temperature.
Lekoviti deo limuna je plod. Bogat je vitaminima. Najviše ima vitamina C, a prisutni su i vitamini B1, B6, A. U plodu se nalaze i bioflavonoidi, pektin, limunska kiselina i druge organske kiseline, kalijumove i kalcijumove soli, gvožde, magnezijum, fosfor.
Od limuna se najčešće koristi sok, tečnost žute boje i kiselog ukusa. Koristi se za dobijanje limunske kiseline, koja se koristi u procesu konzervacije namirnica. Sok i kora limuna se dodaju kolačima i drugim jelima radi poboljšanja ukusa. Kora se koristi u proizvodnji kandiranog voća, esencije i pektina. Kora, koja se koristi, ne sme biti prskana hemijskim sredstvima (pesticidima i herbicidima). Od semena se pravi ulje. Ostatak se prerađuje za životinjsku ishranu.
Etarsko ulje limuna je tečnost žute boje, izrazitog mirisa na limun. Glavni sastojak ulja je lemonen.
Rastvorljivo je u alkoholu. Prečišćeno ulje se koristi za izradu parfema i u prehrambenoj industriji.
Treba kupovati limun koji je svetložute boje, koji u ruci deluje teško u odnosu na svoju veličinu, koji je čvrst i bez pega i mrlja na kori.
Limun se može koristiti za ublažavanje tegoba kod mnogih bolesti.
Ima antiseptička i antioksidativna svojstva. Nekada se koristio za dezinfekciju vode (polovine limuna se ubace u vodu). Dobar je za zaustavljanje krvarenja i čišćenje zagnojenih rana.
Zbog prisustva velike količine vitamina C preporučuje se upotreba limuna (soka) za jačanje imuniteta, protiv prehlade, gripa, skorbuta.
Limun je dobar i za ublažavanje tegoba kod paradentoze, zapaljenja desni. U ovim slucajevima se preporučuje ispiranje zuba i desni sa čašom tople vode u koju je isceđen limun. Postupak treba ponavljati tri puta na dan, posle pranja zuba.
Stimuliše probavu i eliminaciju toksičnih materija iz organizma, čisti jetru i stimuliše njen rad. Ubrzava razgradnju masti, pa je dobar kod djeta za mršavljenje. Dobar je kod slabe cirkulacije, visokog krvnog pritiska, povećava nivo dobrog holesterola (HDL), razblažuje mokraćnu kiselinu i tako pomaže kod artitisa i
gihta. Kod problema sa kosom (opadanja, peruti, masne kose), sprečava stvaranje kamena u bubregu i žuči, reguliše rad creva, kod mnogih bakterijskih infekcija, usporava starenje.
Limun je našao primenu i u kozmetologiji, za pravljenje krema i preparata za negu kože, za pravljenje parfema.
Koristi se i u izradi deterdženata i sredstava za čišćenje u domaćinstvu.
U ishrani se koristi kao dodatak jelima, salatama, kolačima, za pripremanje likera, sokova, čajeva, kao sredtvo za dezinfekciju i konzerviranje namirnica.
To je drvo koje može dostići visinu do 10 metara. Listovi su mu jarko zelene boje, duguljasti i kožasti. Cvetovi su bele boje, sa spoljašnje strane ružičasti, najčešće pojedinačni. Plod je ovalnog do skoro okruglog oblika, žute boje. Kora je lagano hrapava ili glatka. Unutrašnjost ploda je mesnata, sadrži 8 do 10 kriški, u kojima su smeštene semenke. Plod je sočan, kiselog ukusa.
Limun uspeva u toplijim krajevima, osetljiv je na niske temperature.
Hemijski sastav limuna
Lekoviti deo limuna je plod. Bogat je vitaminima. Najviše ima vitamina C, a prisutni su i vitamini B1, B6, A. U plodu se nalaze i bioflavonoidi, pektin, limunska kiselina i druge organske kiseline, kalijumove i kalcijumove soli, gvožde, magnezijum, fosfor.
Od limuna se najčešće koristi sok, tečnost žute boje i kiselog ukusa. Koristi se za dobijanje limunske kiseline, koja se koristi u procesu konzervacije namirnica. Sok i kora limuna se dodaju kolačima i drugim jelima radi poboljšanja ukusa. Kora se koristi u proizvodnji kandiranog voća, esencije i pektina. Kora, koja se koristi, ne sme biti prskana hemijskim sredstvima (pesticidima i herbicidima). Od semena se pravi ulje. Ostatak se prerađuje za životinjsku ishranu.
Etarsko ulje limuna je tečnost žute boje, izrazitog mirisa na limun. Glavni sastojak ulja je lemonen.
Rastvorljivo je u alkoholu. Prečišćeno ulje se koristi za izradu parfema i u prehrambenoj industriji.
Treba kupovati limun koji je svetložute boje, koji u ruci deluje teško u odnosu na svoju veličinu, koji je čvrst i bez pega i mrlja na kori.
Lekovita svojstva limuna
Limun se može koristiti za ublažavanje tegoba kod mnogih bolesti.
Ima antiseptička i antioksidativna svojstva. Nekada se koristio za dezinfekciju vode (polovine limuna se ubace u vodu). Dobar je za zaustavljanje krvarenja i čišćenje zagnojenih rana.
Zbog prisustva velike količine vitamina C preporučuje se upotreba limuna (soka) za jačanje imuniteta, protiv prehlade, gripa, skorbuta.
Limun je dobar i za ublažavanje tegoba kod paradentoze, zapaljenja desni. U ovim slucajevima se preporučuje ispiranje zuba i desni sa čašom tople vode u koju je isceđen limun. Postupak treba ponavljati tri puta na dan, posle pranja zuba.
Stimuliše probavu i eliminaciju toksičnih materija iz organizma, čisti jetru i stimuliše njen rad. Ubrzava razgradnju masti, pa je dobar kod djeta za mršavljenje. Dobar je kod slabe cirkulacije, visokog krvnog pritiska, povećava nivo dobrog holesterola (HDL), razblažuje mokraćnu kiselinu i tako pomaže kod artitisa i
gihta. Kod problema sa kosom (opadanja, peruti, masne kose), sprečava stvaranje kamena u bubregu i žuči, reguliše rad creva, kod mnogih bakterijskih infekcija, usporava starenje.
Limun ima široku primenu
Limun je našao primenu i u kozmetologiji, za pravljenje krema i preparata za negu kože, za pravljenje parfema.
Koristi se i u izradi deterdženata i sredstava za čišćenje u domaćinstvu.
U ishrani se koristi kao dodatak jelima, salatama, kolačima, za pripremanje likera, sokova, čajeva, kao sredtvo za dezinfekciju i konzerviranje namirnica.
Comments
Post a Comment