Biber


Biber (Piper nigrum) je poznat i kao crni papar i karabiber.

To je drvenasta puzavica, koja može porasti i do 10 metara. Listovi su sitni, srcoliki, smešteni na kratkim izdancima. Cvetovi su dvopolni, a plod je zrnastog oblika.

Poreklom je iz južne Indije, a, danas se najviše gaji u
Vijetnamu, Brazilu, Indiji, Indoneziji.

 

 

Vrste bibera


Poznato je preko 2000 vrsta bibera.

Najpoznatiji i najčešće upotrebljavani su: crni, beli, zeleni i crveni biber. Oni svi potiču od iste vrste bibera (Piper nigrum), ali se razlikuju po načinu pripremanja ploda za upotrebu.

Crveni biber se dobija od potpuno zrelih crvenih zrna, koja se potapaju u slanu vodu, a onda zamrzavaju ili brzo suše.

Zeleni biber se dobija na isti način samo što se koriste zrna koja su još zelena.

Beli biber se dobija od potpuno zrelih oljuštenih zrna.

Crni biber se dobija od zelenih zrna koja se bez ikakve obrade suše na suncu.

Deo biljke koji se upotrebljava je plod. Prijatnog je aromatičnog mirisa koji potiče od karakterističnog etarskog ulja. Manje - više ljutog je ukusa zbog prisustva alkaloida piperina i njega, u zavisnosti od vrste bibera, ima 5 - 10%. Zrno bibera sadrži i skrob, smole, masna ulja.

 

Biber je začin


Biber je jedan od najpoznatijih i najkorišćenijih začina na svetu. Dodaje se u razna jela: supe, jela sa mesom, salate, zimnicu... Koristi se u zrnu ili mleven. Kad je mleven brzo gubi aromu, a da bi se ona sačuvala najbolje je biber mleti neposredno pre stavljanja u jelo. Ima antimikrobna svojstva, tako da sprečava kvarenje hrane u kojoj se koristi kao začin.

 

Lekovita svojstva bibera


Smatra se da crni biber ima i neka lekovita svojstva. Biber povećava apetit, podstiče varenje posebno teške
hrane, deluje kao diuretik, smanjuje nadutost (eliminiše bakterije u želucu) i mučninu, a stimulativno deluje i na krvotok.

Smatra se da podstiče organizam da apsorbuje hranljive materije, pre svega beta - karoten i vitamin B. Ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama može se koristiti protiv kašlja i prehlade.

Grickanjem zrna bibera može se odstraniti neprijatan dah.

Etarsko ulje bibera može se koristiti spolja za ublažavanje bolova kod artritisa, za opuštanje mišića, pospešivanje cirkulacije, smanjenje celulita.

 

Treba znati


Osobe koje imaju oštećen želudac (npr. imale su neku operaciju na organima za varenje ili čir) ili koje imaju
problema sa hemoroidima treba da budu oprezne sa upotrebom bibera, pa čak i da ga izbace iz upotrebe.

Comments