Maslinovo ulje

Maslinovo ulje (Oleum olivae) je prijatnog blagog mirisa na maslinu. Na sobnoj temperaturi je bistra žutozelenkasta tečnost, na + 10°C se muti, a na 0°C očvršćava u meku zrnastu mast. Koristi se protiv isušivanja kože, jer sprečava gubitak vode iz nje. Dobar je antioksidans i bogato je vitaminom E. Omekšava i regeneriše kožu i čini je elastičnom.

Maslinovo ulje dobija se ceđenjem ploda masline.
Kvalitet dobijenog ulja, između ostalog, zavisi od vremena kada se ubrane masline stavljaju u presu. Ako se masline odmah nakon branja presuju dobija se ulje sa manjim procentom zasićenih masnih kiselina (kvalitetnije je). Što se duže čeka sa presovanjem maslina od momenta branja procenat zasićenih masnih kiselina se povećava.

Prvim presovanjem maslina nastaje ekstra devičansko maslinovo ulje. Ono sadrži najveću količinu antioksidanasa i malu količinu zasićenih masnih kiselina (do 1 %).

Drugim presovanjem maslina nastaje devičansko maslinovo ulje.

Daljom preradom maslina koja uključuje i filtraciju dobija se rafinisano ulje.

Maslinovo ulje od komine, dobija se mešanjem rafiniranog ulja komine maslina i devičanskog maslinovog ulja. Komina je čvrst ostatak koštica i pulpe koji ostaje nakon centrifugiranja.

Hemijski sastav maslinovog ulja


Maslinovo ulje sadrži masne kiseline u obliku triglicerida. Uglavnom su to nezasićene masne kiseline. Najviše ima oleinske kiseline (jednostruko nezasićena masna kiselina sa parnim brojem ugljenikovih atoma). Ona čini 55-83 % svih masnih kiselina u ulju. Ima visoku biološku i prehrambenu vrednost, a lako se i vari.

U znatno manjem procentu prisutne su i druge nezasićene masne kiseline kao što su: palmitoleinska, linolna, linoleinska i dr. Od zasićenih masnih kiselina prisutne su: laurinska, miristinska, palmitinska, stearinska i dr.

Maslinovo ulje sadrži i prirodne antioksidanse: tokoferol (u najvećoj meri je prisutan u obliku vitamina E), polifenole, karotenoide, fitosterole.

U ulju se nalazi i hlorofil, koji daje boju ulju. On pomaže kod raznih kožnih problema kao što su psorijaza i ekcemi.

Do sada je otkriveno preko 90 jedinjenja koja učestvuju u stvaranju specifične arome ulja, a ta jedinjenja su po svojoj hemijskoj strukturi aldehidi, ketoni, estri i dr.

 

Maslinovo ulje je dobro za organizam


Ovo ulje dobro je za srce i krvne sudove, organe za varenje, rast i razvoj kostiju kod dece. Povoljno deluje kod problema sa osteoporozom, jer deluje na ponovnu mineralizaciju kostiju i podstiče apsorpciju kalcijuma.
Povoljno deluje na krvni pritisak (snižava ga), kardio - vaskularne bolesti, štiti arterije. Utiče na smanjenje tzv. "lošeg" holesterola (LDL), a pri tom ne utič na nivo tzv. "dobrog" holesterola (HDL).

Maslinovo ulje olakšava varenje, podstiče proizvodnju enzima za varenje, poboljšava crevnu apsorpciju i rad jetre, pomaže kod čira na želucu i dvanaestopalacnom crevu. Ima blago laksativno dejstvo (uzeti 1 - 2
kafene kašičice devičanskog maslinovog ulja ujutru na prazan stomak).
Dobro je i za kožu. Hrani je, hidrira, omekšava, štiti i obnavlja. Vraća koži prirodan sjaj i izgled. Smanjuje znake starenja. Zbog ovih svojih svojstava maslinovo ulje ulazi u sastav mnogih kozmetičkih preparata. Posebno onih za suvu, oštećenu kožu i kožu sklonu ekcemima, u preparate za sunčanje,
u  maske za lice, kosu, telo i dr.

Može da se koristi za negu usana: protiv suvih usana dovoljno je naneti nekoliko kapi maslinovog ulja na usne. Za omekšavanje grube kože na laktovima, kolenima i stopalima.

Primećeno je da osobe čija se ishrana bazira na maslinovom ulju (mediteranska kuhinja) u manjoj meri oboljevaju od karcinoma debelog creva, dojke ili kože. Kod njih je smanjen rizik od moždanog udara.

Maslinovo ulje se koristri i u prehrani. Mediteranska kuhinja se bazira, upravo, na ovom ulju.

 

Treba znati


Ovo ulje treba držati u tamnim bocama, na tamnom i hladnom mestu, jer svetlost ubrzava njegovu oksidaciju, brže užegne. Kada je otvoreno treba ga potrošiti u roku od nekoliko meseci.
 


Comments