Ruzmarin

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je višegodišnja biljka. Raste u obliku gustog, razgranatog, zimzelenog grma. Dostiže visinu do jednog metra, ali može porasti i do 2m. Listovi su uski, igličastog oblika smešteni na kratkoj peteljci. Sa gornje strane su tamnozelene boje, a sa donje sivobele. Cvetovi su ljubičastoplavi. Cveta od marta do maja. Ponekad
može u septembru da cveta po drugi put. Miris listova i vrhova cvetnih grančica je jak, aromatičan, nalik na kamfor. Ukus je ljut, gorak.

Raste u primorju, u sunčanom i kamenitom predelu i to kao samonikla biljka. Može da se gaji i u baštama u kontinentalnim regionima. U tom slučaju biljku treba zaštititi od hladnoće.

Hemijski sastav ruzmarina


Lekoviti delovi biljke su cvetovi, izdanci u cvatu i listovi. Cvetovi, listovi i grančce sadrže etarska ulja. Ovo etarsko ulje se može izolovati destilacijom pomoću vodene pare. To je bezbojna ili žućkastozelena tečnost. Aromatičnog je mirisa, a ljutog i nagorkog ukusa. Sadrži: pinen, kamfen, cineol, kamfor, borneol i druga isparljiva jedinjenja. Preporučuje se za spoljašnju upotrebu. Kvalitet i hemijski sastav etarskog ulja dosta zavise od mesta i klime na kome se ruzmarin gaji. 

Ruzmarin, pored etarskog ulja, sadrži i smolu, tanine, gorke materije, male količine saponina, fitosterole, minerale mangana, gvožda, kalcijuma, bakra, vitamin C, A, folnu kiselinu, pantotensku kiselinu.

Lekovita svojstva ruzmarina


Ima antioksidativno, sedativno, antibakterijsko dejstvo, štiti od bakterija, opušta mišiće.Poboljšava cirkulaciju, podiže niski krvni pritisak, ublažava menstrualne bolove, pomaže kod malokrvnosti (posebno kod dece), podstiče apetit, povoljno deluje na rad želuca. Smiruje nervozu, napetost, popravlja raspoloženje.

Može se koristiti kod manjih problema sa jetrom, problema u lučenju žuči. Jedan je od sastojaka mađarske vode koja se preporučuje kod problema sa gihtom i reumatizmom.

Poboljšava koncentraciju, štiti od sunčevih zraka, preporučuje se za ispiranje usta zbog neprijatnog daha, za jačanje kose, kod problema sa celulitom.

Alkoholni rastvor ruzmarina može da se koristi za masažu kod reumatizma, nervnih bolova, glavobolje.

Čaj od ruzmarina se preporučuje za ublažavanje glavobolje izazvane stresom (mogu se koristiti i oblozi), širenje krvnih sudova. Treba voditi računa u koje vreme se pije čaj od ruzmarina, jer ako se popije uveče može doći do nesanice.

Koristi se za izradu ulja, tinktura, melema.

Još neke primene ruzmarina


Ruzmarin se koristi kao začin za supe, meso, sve vrste pečenja, kuvano povrće, meke sireve.

Zbog lekovitih svojstava i prijatnog mirisa koristi se i u kozmetičke svrhe. Dodaje se u preparate za jačanje kose, okrepljujuće kupke, tonike za lice.

Ovo treba znati


Korišćenje ruzmarina se ne preporučuje osobama koje imaju kamen u žuči i visok krvni pritisak. Ako se javi alergijska reakcija treba odmah prekinuti sa korišćenjem ruzmarina. Ne treba ga koristiti u prevelikoj količini.

Treba ga izbegavati u trudnoći.

Comments